Eerste MBO Topacademie in Groningen

Ambitieuze studenten van Alfa-college volgen excellentietraject

GRONINGEN – Twintig ambitieuze mbo-studenten van het Alfa-college starten donderdag 15 februari met het programma MBO Topacademie. Naast hun opleiding storten ze zich vol energie op masterclasses en werksessies die in het teken staan van Dromen-Durven-Doen. Niet-alledaagse gastdocenten uit het bedrijfsleven begeleiden hen in het verder ontwikkelen van hun talenten en het bereiken van hun persoonlijke doelen. In Drenthe loopt het excellentieprogramma dat is ontwikkeld door CNV Jongeren en Diversion al een tijdje. In Groningen is dit de eerste MBO Topacademie die van start gaat.

“We willen extra mogelijkheden en uitdaging bieden aan studenten die meer willen en kunnen naast hun opleiding. Dit als onderdeel van ons excellentiebeleid, omdat we gemerkt hebben dat een groep studenten meer uitdaging wil”, aldus Hans Kuikman, programmaleider MBO Topacademie Alfa-college. “De studenten die aan dit programma meedoen, komen van heel verschillende opleidingen. Een aantal studeren Engineering, maar er zijn ook studenten Verpleegkunde en Sport en Bewegen. Opvallend is dat het heel actieve studenten zijn die veel naast hun opleiding doen en graag nieuwe dingen willen leren. Dit programma stimuleert de persoonlijke ontwikkeling van studenten en brengt hun dromen een stapje dichterbij”, aldus Kuikman.

City of Talent

De masterclasses vinden plaats op niet-alledaagse locaties, buiten school. De start van MBO Topacademie op 15 februari is in het Goudkantoor in Groningen. Daar geeft wethouder Ton Schroor van de gemeente Groningen het startsein voor het excellentieprogramma. Het stimuleren van talent vindt hij van groot belang: “Groningen is City of Talent, ook voor de studenten van het Alfa-college. Mooi om te zien dat hun talenten op deze manier volop tot bloei kunnen komen!”

Arjen Lubach

De masterclasses en bedrijfsbezoeken sluiten zoveel mogelijk aan bij de wensen van de studenten. Eerste ideeën zijn al opgehaald. Op de vraag wie studenten als rolmodel zien, variëren de antwoorden van bekende sporters als Sven Kramer, of een vader die op latere leeftijd een eigen succesvolle onderneming is begonnen tot Arjen Lubach die met humor serieuze onderwerpen aansnijdt.

Groningen

Het concept is ontwikkeld door CNV Jongeren en Diversion en is nog vrij nieuw. In Groningen is het de eerste MBO Topacademie. CNV Jongeren wil met MBO Topacademie de vaardigheden van mbo-studenten versterken en ze voorbereiden op de veranderende arbeidsmarkt. Samen met de school en de studenten geven we invulling aan het programma en werken we toe naar een spetterend eindevent, waar de jongeren zullen zien dat ze zijn gegroeid als beginnend professional.