Een overzicht van alle regels omtrent stages overhandigd aan minister van Engelshoven (OCW)

Een overzicht van alle regels omtrent stages overhandigd aan minister van Engelshoven (OCW)

Woensdagmiddag heeft minister van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) de stage- en leerwerkwijzer van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), CNV Jongeren en FNV Jong in ontvangst genomen. De stage- en leerwerkwijzer bieden een overzicht van alle regels rondom zaken waar je mee te maken kunt krijgen voor, tijdens of na je stage.

Te vaak nog weten jongeren niet wat hun rechten en plichten zijn als het gaat om stages. Daar willen we als jongerenorganisaties door middel van deze stage- en leerwerkwijzer een einde aan maken. Wat kun je doen als je wordt gediscrimineerd tijdens je zoektocht naar een stage? Heb je altijd recht op een stagevergoeding? Hoe zit het met reiskosten? Deze nieuwe wijzers bieden een overzicht van alle regels. In 2011 publiceerde JOB een eerste stagewijzer. Wat nieuw is in deze stagewijzer is dat drie jongerenorganisaties gezamenlijk alle informatie hebben gebundeld.

Timon van Engen, voorzitter JOB “We zijn blij dat alle regels nu op een rij staan. Een stage of leerwerkplek is een groot en belangrijk deel van iedere mbo-opleiding, daarom moeten studenten goed op de hoogte zijn van hun rechten en plichten.”

Semih Eski, voorzitter van CNV Jongeren is blij met de stage- en leerwerkwijzer voor mbo-studenten. “De stage is een belangrijk onderdeel van de opleiding en vaak een eerste kennismaking voor jongeren met de sector waarin zij later gaan werken. Goede stages zijn cruciaal voor de ontwikkeling van jongeren maar ook voor werkgevers. Het is belangrijk dat jongeren goed bekend zijn met hun rechten en plichten. Vandaag goed opleiden en fijne kneepjes van het vak leren aan mbo-studenten betekent investeren in de werknemers van morgen”.

We hopen dat de stagewijzer en leerwerkwijzer goed onder de aandacht komen bij alle mbo’ers, stagebedrijven en scholen, zodat alle regels voor iedereen helder zijn. Aldus Frederique Zebeda van FNV Jong: “We hopen veel misverstanden tussen scholen, stagebedrijven en studenten te voorkomen. Door goed te weten wat er wel en niet kan, wordt je stage nog leuker!”

Klik hier om de stagewijzer te downloaden!