Een geschikte stageplek vinden? Zo doe je dat!

Met het lopen van een stage krijg je de kans om alles wat je leert tijdens de opleiding in de praktijk te brengen en om langzaam kennis te maken met het ‘echte werk’. Bovendien staat een mooie stage goed op je cv en kan het handig zijn voor het opbouwen van een netwerk. Klinkt natuurlijk goed, maar vind eerst maar eens een geschikte stageplek. Dit kan lastiger zijn dan je denkt. Awa Baldé en Bram Breimer, stagiairs bij CNV Jongeren: ‘’Wat wij door de jaren heen echt geleerd hebben, is dat je zo snel mogelijk moet beginnen met het vinden van een goede stage. Het lijkt misschien makkelijk, maar in de praktijk kan het anders lopen.’’

Duidelijk! Om een goede start te maken, willen wij je alvast op weg helpen met een aantal bruikbare tips:


1. Schrijf op wat je wel wilt (en wat je zeker niet wilt)

Het is belangrijk dat het voor jezelf duidelijk is wat je wel en niet zoekt in een stageplek. Er zijn stages waar je veel uren meedraait op kantoor, maar er zijn ook plekken waar je juist meer op pad zult gaan. Lang verhaal kort: schrijf voor jezelf een aantal punten op waar jouw toekomstige stage aan moet voldoen. Op deze manier ga je vervolgens veel doelgerichter op zoek naar jouw perfecte stageplek!

Vragen die jij jezelf stelt:

  • Wat wil ik (niet)?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik leren?
  • Wat voor soort werk wil ik doen?
  • Wat voor soort bedrijf of organisatie zoek ik?
  • Een groot of klein bedrijf
  • Informeel of juist formeel?

2. Gebruik het netwerk van je opleiding

Wanneer de bovenstaande dingen voor jezelf duidelijk zijn, ben je klaar om te beginnen met zoeken. Het komt vaak voor dat studenten via hun opleiding een stageplek vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld op veel scholen speciale stagebureaus die jou een heel eind op weg kunnen helpen. Ga eens langs en informeer jezelf. Daarnaast zijn er vaak honderden studenten op je opleiding die al stage hebben gelopen. Vraag eens rond, kom meer te weten over eerdere ervaringen van studenten en wie weet vind jij op die manier wel jouw ideale stageadres.

Awa Baldé: ‘’Het heeft mij enorm geholpen om rond te vragen binnen m’n school.
Op die manier vond ik m’n huidige stage bij CNV Jongeren.’’

3. Zoek via stagewebsites en sociale media

Steeds meer bedrijven en/of organisaties plaatsen stagevacatures online. Soms doen zij dit op hun eigen website, maar het komt ook veel voor dat er stageplekken worden aangeboden via websites als Indeed, Stage.nl of Stageplaza. Ook belangrijk om te doen: bekijk vooral de sociale media kanalen (Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn) van bedrijven of organisaties waar jij wellicht stage zou willen lopen. Ook hier worden heel vaak oproepen geplaatst voor nieuwe stagiairs!

4. Doe research naar de stageplek

Heb je inmiddels een enorm gave stageplek op het oog? Het is logisch dat je de neiging hebt om meteen actie te ondernemen. Enthousiasme is uiteraard goed, maar het is toch handig om nog even te wachten met reageren. Een vacature geeft meestal slechts de algemene informatie van een stage. Het is dus slim om zelf nog wat extra onderzoek te doen. Op die manier kom je later niet voor verrassingen te staan en voorkom je een fikse kater.

Zaken die je nog eens na moet gaan:

  • Welke taken krijg je precies?
  • Welke verantwoordelijkheden heb je?
  • Is er voldoende begeleiding?
  • Wat voor soort mensen werken er?
  • Zie ik mijzelf hier werken?
  • Hoeveel bedraagt de stagevergoeding?
  • Waar is mijn stage en hoe kom ik er?

5. Wees direct, origineel en bondig

Enorm veel studenten zijn jaarlijks op zoek naar een stage, dus er is soms sprake van concurrentie. Wees direct en stuur bijvoorbeeld eerst een bericht via sociale media in plaats van een mail. Of zoek een telefoonnummer op en ga bellen! Op deze manier toon je initiatief en kom je veel directer in contact met het bedrijf of de organisatie waar jij stage wilt lopen.

Stel je verder origineel en enthousiast op en spring er uit! Tip: stuur eens een persoonlijke video op in plaats van een standaard sollicitatiebrief. Tot slot, wees persoonlijk, maar ook bondig. Laat weten wie je bent, wat jij precies voor het bedrijf of de organisatie in kwestie kan beteken en waarom jij hen op oog hebt als mogelijk stageadres.

Bram Breimer: ‘’Bij CNV Jongeren werd mij verteld dat de originaliteit van mijn sollicitatiebrief zeer gewaardeerd werd en meteen zorgde voor wederzijdse interesse.”

Succes! Wij hopen van harte dat je een geschikte stageplek vindt.