Dromen, doelen en… discriminatie?

De onderwerpen van donderdagavond 20 februari 2020? Dromen, doelen en discriminatie. Ruim 15 jongeren spraken met elkaar in café Coffeemania in de Utrechtse wijk Kanaleneiland over hun ambities en over hun ervaringen met arbeidsdiscriminatie. Deze combinatie van thema’s creëerde een positieve, opbouwende sfeer, waardoor er ook samen werd nagedacht over mogelijk oplossingen. De avond draaide op deze manier vooral om de persoonlijke ervaringen van jongeren.  

“De stem van jongeren die discriminatie zelf meemaken verdient een hoofdrol in het maatschappelijk debat.” – Michiel Bron (Bestuurscommissielid en voorzitter Werkgroep Arbeidsmarkt)

De bijeenkomst begon met een inleiding over het thema van de avond, verzorgd door Stichting Art.1 Midden Nederland. Hierna gingen de jongeren in groepjes uiteen en met elkaar in debat over verschillende stellingen, zoals: ‘mijn kans om aangenomen te worden is minder groot als de sollicitatieprocedure anoniem is’.

Deze inleiding en stellingen zorgden ervoor dat onder meer gepraat over de voor- en nadelen van anoniem solliciteren, de afwezigheid van persoonlijke verhalen achter de cijfers uit onderzoeken over arbeidsdiscriminatie en het feit dat er meer ruimte moet komen voor de stem van jongeren in het debat. Bovendien kwam door het delen van persoonlijke verhalen ook naar voren dat niet alleen expliciete discriminatie impact maakt op mensen, maar de impliciete vorm net zozeer.

Kon jij er 20 februari 2020 helaas niet bij zijn, maar wil je wel jouw ervaringen met arbeidsdiscriminatie bespreken of heb jij goede ideeën hoe we discriminatie of de stage- en arbeidsmarkt kunnen aanpakken?  Word dan lid van CNV Jongeren!