Dit was ronde 4(!) van Mbo Topacademie

Afgelopen september vond de 4e en laatste Mbo Topacademie plaats op het Da Vinci College in Dordrecht. 14 studenten namen deel aan dit traject. De studenten wisten niet zo goed wat ze zich moesten voorstellen bij Mbo Topacademie en MDT, maar na een introductie, waarbij de studenten meegenomen werden door alle toffe projecten van eerdere trajecten, raakten ze erg enthousiast over wat zij zelf wellicht voor elkaar zouden kunnen krijgen.

De studenten stonden stil bij hun talenten en ontwikkelpunten. Ze dachten na over vragen als: Waar ben ik goed in? Waar krijg ik energie van? Wat zijn mijn dromen? En wat heb ik nodig om mijn doelen en mijn dromen te bereiken? Om antwoord te krijgen op die vragen volgende de studenten tussen oktober en februari verschillende masterclasses en werkten ze tegelijkertijd aan een maatschappelijk project dat ze zelf opzetten.

Rapsessie zorgt voor lef

De eerste masterclass stond in het teken van story telling, waarbij de studenten leerden hun eigen verhaal te vertellen. Dit deden ze door middel van rijmen en rappen! Een toffe masterclass gegeven door Raymond Ramdihal. Het doel was dat de studenten leren om hun gedachten en ideeën te uiten en tegelijkertijd voor een groep durven te staan en hun boodschap durven te delen met anderen. En dat heeft gewerkt, want aan het eind van de masterclass rapten een aantal studenten hun teksten op een toffe beat!

Zo organiseer je een event

De tweede masterclass stond in het teken van inspiratie opdoen voor het project dat de studenten zelf gaan opzetten tijdens Mbo Topacademie. Dit keer dachten de studenten aan het organiseren van een sportdag of soortgelijk event. Om tot meer ideeën te komen zijn de studenten bij een klimpark geweest, waar ze naast een sportieve ochtend ook hebben geleerd wat er komt kijken bij het organiseren van een (sport)event.

Wat zijn je talenten?

De derde masterclass stond in het teken van talentontwikkeling. Stichting Lesley Esajas van stichting de Werkshop kwam langs en ging samen met de studenten talentontwikkeling verkennen. De studenten kregen de kans om te verkennen welke talenten de jongeren hebben en hoe zij die kunnen benutten voor hun toekomst en voor de maatschappij.

Champions League sportdag

Tussen alle masterclasses door, hebben de studenten gewerkt aan hun maatschappelijke projecten. De klas van 14 studenten heeft 2 events georganiseerd, waarvan de eerste Multi Ball Champions League. Dit vond op 19 januari plaats op het Da Vinci College, locatie: Patersweg. De studenten waren geïnspireerd door de studenten uit ronde 3 en wilden een leuke sportdag organiseren voor medestudenten, met gezonde snacks en leuke prijzen. Het werd een sportdag met meerdere sporten, zoals basketbal, voetbal en trefbal. Uiteindelijk is er drie uur lang fanatiek gesport door een diverse groep jongeren!

Spelletjesmiddag voor kinderen

Op 31 januari vond de tweede activiteit plaats bij Stichting de Buitenwacht. Het idee was om bij de Buitenwacht een leuke spelletjesmiddag te organiseren voor kinderen tussen de 7 en 14 jaar oud, die het thuis niet allemaal even breed hebben. De studenten hadden van tevoren leuke goodiebags gemaakt met speelgoed voor de kinderen, om mee te nemen naar huis. In het kader van creativiteit, hadden de studenten boekjes en schrijfwaren ingekocht, waarmee de kinderen thuis kunnen leren teken en eigen stripboekverhalen kunnen schrijven. Gedurende de middag kwamen verschillende kinderen langs die meededen aan spellen als een ballonnenrace, voetbal en sjoelen. Ook gingen een aantal kinderen alvast aan de slag met het maken van hun toffe stripboek.

Blauwdruk Mbo Topacademie

Alle studenten hebben het traject afgerond en inmiddels tijdens een feestelijke uitreiking hun certificaat ontvangen. Het concept van Mbo Topacademie biedt jongeren en studenten de kans om hun leefwereld te vergroten en stelt hen in staat om talenten te ontdekken. Om deze impact te kunnen blijven maken, niet alleen in Dordrecht, maar ook daarbuiten, is achter de schermen de Mbo Top routemap ontwikkeld, als blauwdruk voor ons project. Deze tool stelt docenten, trainers en scholen in staat om op maat zelf Mbo Topacademie aan te bieden. Wil je meer informatie hierover? Houd onze website en socials in de gaten!