Directeur Erik Rouw neemt afscheid van CNV Jongeren

‘Ik geloof echt dat er kansen liggen voor iedereen, ongeacht je afkomst, opleidingsniveau of waar je wieg stond’

Het is 2022! Namens CNV Jongeren: de beste wensen voor het nieuwe jaar. Een jaar vol nieuwe uitdagingen én kansen. Voor iedereen. Zo neemt CNV Jongeren directeur Erik Rouw eind januari afscheid van de vakbond. Na zes jaar gaat hij de organisatie verlaten, maar bij de Startfoundation blijft hij zich inzetten voor kansengelijkheid in de maatschappij. Stagiairs Kiyan Louisville en Abigaïl Verberne maakten van de gelegenheid gebruik hem nog één keer het hemd van het lijf te vragen. En maakten daar een toffe video van. Welk (nutteloos) advies wil Erik graag delen? En wat wil hij tegen alle jongeren in Nederland zeggen?

Bepaal zélf wie je bent en wat je wil

‘Wat ik de afgelopen jaren van jongeren geleerd heb is niet in obstakels te denken. De onbevangenheid van jonge mensen is fantastisch om te zien. Die energie hebben we allemaal gehad, of hebben sommigen nog steeds. Dat is het meest inspirerende aan het werken met jonge mensen. En tegen diezelfde jonge mensen wil ik zeggen: houd dit vast en geloof in jezelf. In de afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat het niet uitmaakt wat je afkomst is, waar je wieg stond of welke opleiding je hebt gevolgd. Laat je als jongere vooral niet kisten door mensen die zeggen dat dit wél van invloed is op je toekomst. Ik geloof echt dat er kansen zijn voor iedereen en dat je zélf bepaalt of en hoe je die kansen pakt. En tegelijkertijd is dat natuurlijk lastig in de huidige periode. Ik kan mij voorstellen dat je als jongere het idee hebt door de pandemie veel gemist te hebben. Je had het je misschien anders voorgesteld in je hoofd, maar die dromen en kansen komen nog wel. Die blijven echt wel liggen. Dat moet gewoon.’

Gelijke kansen voor iedereen

‘Na zes jaar CNV Jongeren heb ik echt wel een zwak gekregen voor de projecten over gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Projecten rondom de Realisten – jongeren met een arbeidsbeperking – en Harrie – de ideale collega voor mensen met een arbeidsbeperking – blijf ik absoluut volgen. Die hebben wij opgezet, verder ontwikkeld en daar liggen ook nog steeds heel veel mogelijkheden. Na CNV Jongeren blijf ik mij inzetten voor die kansengelijkheid, zodat iedereen die wil werken ook kan werken. Dat is namelijk niet het geval, helaas. Daar wil ik zo snel mogelijk (weer) mee aan de slag gaan.’

Benieuwd naar alle andere vragen en antwoorden van Erik? Bekijk de video:

‘Ik heb zes jaar bij CNV Jongeren gezeten, met heel veel plezier en fantastische projecten en mensen. Iedereen die dit ziet: bedankt! Ik blijf velen van jullie volgen in mijn volgende functie.’