De allereerste Youth Challenge in Nederland

De allereerste Youth Challenge van Nederland komt naar Rotterdam! Wat de Youth Challenge is? Een wereldwijd concept, om te zorgen dat jongeren de juiste competenties krijgen om op de arbeidsmarkt te komen én blijven. En dit jaar voor het eerst in ons land, georganiseerd voor jongeren van het Albeda College in Rotterdam. Jongeren gaan de uitdaging aan een eigen project/initiatief uit te werken, waarbij ze kans maken op een startkapitaal van ons. Tegelijkertijd leren ze eigen oplossingen te bedenken voor uitdagingen die ze tegenkomen, komen ze erachter waar hun talenten en interesses liggen en ontwikkelen ze 21e-eeuwse skills die van pas komen op de snel veranderende arbeidsmarkt.

Hoe ziet de youth challenge eruit?

 1. Bootcamp I: Tijdens de eerste bootcamp vormen de jongeren teams en formuleren ze samen de obstakels waar ze tegenaan lopen in de overgang van school naar werk en doen ze in hun eigen buurt, op school en thuis onderzoek naar de uitdagingen die ze ondervinden.
 2. Bootcamp II: Tijdens deze driedaagse bootcamp ontwikkelen de teams een eigen business case met ideeën en oplossingen.
 3. Pitchdag: Tijd om de plannen te presenteren! Aan het eind van de bootcamp geven de deelnemers samen met hun team een pitch.
 4. Prototypefase: Een aantal teams krijgt de kans om hun idee in drie maanden tijd verder uit te werken, mét een startkapitaal van ons.
 5. Eindevent: Tijdens de afsluitende dag laten de vijf geselecteerde teams hun uitgewerkte case zien aan alle deelnemers. Een jury wijst maximaal twee winnende teams aan die de kans krijgen hun case uit te zetten binnen een school of bedrijf, om vervolgens deel te nemen aan de internationale Youth Challenge competitie!

Benieuwd naar beelden van Youth Challenges in andere landen? Check de video.

Waarom we zo trots zijn op dit project:

 • Jongeren werken een eigen case uit, waarbij ze kans maken op een startkapitaal;
 • Jongeren leren hun eigen talenten en valkuilen (her)kennen;
 • Jongeren leren uitdagingen aan te pakken en zelfstandig op te lossen;
 • Jongeren maken kennis met verschillende bedrijven;
 • Jongeren ontdekken waar hun interesses liggen;
 • Jongeren bouwen een relevant netwerk op;
 • Jongeren ontwikkelen 21e-eeuwse vaardigheden die van pas komen op de arbeidsmarkt.

De Nederlandse Youth Challenge is een initiatief van UNICEF Nederland en CNV Jongeren, in samenwerking met Butterfly Works en het Albeda College. De Youth Challenge wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21.