De aansluiting hoger onderwijs-arbeidsmarkt moet beter

De aansluiting hoger onderwijs-arbeidsmarkt moet beter

Deze week presenteert CNV Jongeren, in samenwerking met jongerenorganisaties, een inhoudelijke agenda met maatregelen om het hoger onderwijs beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt. De inhoudelijke agenda is op dinsdag 9 oktober 2018 aangeboden aan leden van de vaste Tweede Kamer Commissie Onderwijs en Sociale Zaken voorafgaand aan het debat over Leven Lang Leren. “Het maken van een goede overstap van studie naar werk lijkt vanzelfsprekend, maar is het vaak niet. Jongeren hebben meer hulp en ondersteuning nodig na afstuderen om een goede start te maken op de arbeidsmarkt”, aldus CNV Jongeren-voorzitter Semih Eski.

Oplossingen

Om deze aansluiting te bevorderen bieden de jongerenorganisaties een breed pakket aan oplossingen aan. Deze oplossingen variëren van het beter toerusten van loopbaanbegeleiders en studieadviseurs in de begeleiding van studenten richting hun loopbaan tot het weghalen van de financiële drempel om terug te keren in het onderwijs. Lees hier het overzicht van oplossingen.

Langer verantwoordelijk

De jongerenorganisaties willen dat onderwijsinstellingen, overheid en arbeidsmarkt de handen ineen slaan en meer verantwoordelijkheid nemen in het begeleiden van studenten naar de arbeidsmarkt. De onderwijsinstellingen zijn langer verantwoordelijk voor hun afgestudeerde studenten, bepleit de jongerencoalitie. Door een actief alumnibeleid, langer toegang tot carrièreondersteuning na het afstuderen en het afschaffen van instellingsgeld voor een tweede master, kunnen aankomende starters beter worden begeleid. Eski: “De ambitie is om de kloof te verkleinen tussen onderwijs en arbeidsmarkt en dat is zeker mogelijk. De plannen in onze agenda zijn realistisch en haalbaar. Het is daarom hoogtijd om de handen in een te slaan en serieus werk maken van onze plannen”. CNV Jongeren wil graag in de komende periode in gesprek met betrokken organisaties om de plannen mogelijk te maken.