Het kabinet presenteerde op Prinsjesdag een begroting die jongeren niet alleen lijkt te vergeten, maar ze gebruikt als kostenpost om andere plannen van te betalen. Deze conclusie trekt CNV Jongeren op basis van de plannen van het kabinet. CNV Jongeren voorzitter Casper Cornelisse: “de minister van financiën zegt dat de miljoenennota er is voor de generaties aan wie dit land wordt doorgegeven. Dit is bijzonder, want ik zie voor jonge mensen niet veel meer dan een stel harde bezuinigingen. Als deze partijen willen rekenen op het vertrouwen van werkende en studerende jongeren, die in grote getalen op ze hebben gestemd, moet er snel wat veranderen: met deze plannen hebben jonge mensen geen vooruitzicht op een goed inkomen, onderwijs óf woning.”
Harde bezuinigingen ten koste jongeren
In de plannen van het kabinet staat een reeks bezuinigingen die vooral jongeren raken. Zo wordt de Maatschappelijke Diensttijd afgeschaft en wordt de langstudeerboete ingevoerd, wat studenten die langer studeren €3.000 boete bovenop het jaarlijkse collegegeld gaat kosten. Cornelisse: “Deze maatregelen verergeren kansenongelijkheid onder jongeren. Stapelaars, jongeren met een beperking en studenten met ouders die minder geld hebben zullen extra moeten dokken en zullen dus minder snel geneigd zijn een studie te doen. Juist een kabinet dat de mond vol heeft van bestaanszekerheid zou dit soort maatregelen moeten terugdraaien. Studeren is straks weer alleen bestemd voor de rijken? ”
Koopkracht jongeren blijft laag
Uit de doorgerekende cijfers van het Nibud blijkt dat de koopkracht van de meeste Nederlanders niet alleen nauwelijks groeit, maar dat de koopkracht van mbo-, hbo- en wo-studenten er zelfs met 6 tot 7 procent op achteruit gaat. “Het leven wordt voor veel jongeren onbetaalbaar. Ze krijgen een veel te laag loon, kunnen geen huis betalen en studeren wordt duurder gemaakt. De gemiddelde 18-jarige verdient 6,50 voor hetzelfde werk waar een 22-jarige het dubbele voor verdient. Stagiairs in het mbo krijgen geen stagevergoeding voor taken die vaak hetzelfde zijn als volwaardige werknemers. Het is nu tijd om iets te doen aan het jeugdloon en onbetaalde stages.” Aldus Cornelisse.
Kortetermijnvisie
Hoewel er dit jaar een nationale jeugdstrategie, waaronder een generatietoets om de invloed op toekomstige generaties mee te nemen in het beleid, is daar weinig van terechtgekomen in deze plannen. Het CNV heeft jarenlang gepleit voor de generatietoets. Cornelisse: “Deze plannen kijken naar de korte termijn, met bezuinigingen waar jonge mensen uiteindelijk voor betalen. Veel jongeren hebben hun vertrouwen gegeven in de partijen in de coalitie door op ze te stemmen, het is nu aan het kabinet om ook voor hun kiezers op te komen. Wij roepen het kabinet om de invloed van de maatregelen op jongeren mee te nemen in de keuzes die ze maken, in plaats van jonge mensen te behandelen als een pinpas voor hun plannen.”