CNV Jongeren blij met aangenomen motie voor begeleiding van mbo-studenten niveau 2 naar werk

Dinsdag 23 januari 2018 heeft de Tweede Kamer de motie van de politieke partijen SP en GroenLinks aangenomen over het begeleiden van mbo-studenten bij hun start op de arbeidsmarkt. CNV Jongeren voorzitter Semih Eski: “Een goede aansluiting tussen studie en werk is voor jongeren belangrijk om een goede start te kunnen maken op de arbeidsmarkt. Helaas is deze overstap voor veel jongeren niet altijd even makkelijk en staan ze er letterlijk alleen voor. We zijn blij dat er een proef komt om studenten na het behalen van een entreeopleiding of mbo niveau 2 opleiding twee jaar te begeleiden bij hun start op de arbeidsmarkt”.

Aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt

CNV Jongeren vraag al langere tijd aandacht voor een goede aansluiting tussen studie en werk. Een aantal zaken moeten daarvoor worden geregeld: goede voorlichting over studiekeuze, meer aandacht voor loopbaanoriëntatie tijdens de studie en begeleiding vanuit onderwijsinstellingen aan pas afgestudeerde studenten. Een plek vinden op de arbeidsmarkt is voor veel jongeren topsport. Jongeren met een diploma mbo niveau 2 hebben in een aantal sectoren veel moeite met het vinden van werk. “Goede begeleiding vanuit onderwijsinstellingen aan pas afgestudeerde jongeren bij de eerste stappen op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat deze overstap beter, makkelijker en veiliger verloopt. De verantwoordelijkheid van de school stopt niet na de diploma-uitreiking, maar bij de eerst gevonden baan na afstuderen”, aldus CNV Jongeren-voorzitter Semih Eski.

MBO niveau 2

Recente cijfers van het UWV en het ROA laten zien dat tussen 2010 en 2014 het aantal werkloze jongeren met een niveau 2 diploma soms wel 8,2 procentpunt is gestegen in de sectoren groen, economie, techniek en zorg. Ook voor de periode 2015-2020 is de indicatie ‘redelijk’ de beste prognose die te geven is voor verwachte baankansen na een afgeronde opleiding. Met een startkwalificatie zouden jongeren sterker moeten staan op de arbeidsmarkt en sneller aan een baan moeten kunnen komen. Veel van de bestaande werkgelegenheid in deze sectoren wordt echter ingevuld door jongeren met een minimaal een startkwalificatie op niveau 3 of verdwijnt zelfs helemaal door de toenemende technologisering. Hierdoor belanden veel jongeren met een niveau 2 diploma, wanneer ze niet alsnog een niveau 3 opleiding gaan doen, werkloos op de bank.

CNV Jongeren zet zich al langere tijd in voor de belangen van studenten die vanuit het mbo proberen door te stromen naar de arbeidsmarkt of naar het hoger onderwijs. “Een diploma moet opleiden naar een baan en niet naar de bijstand. Te veel jongeren met een startkwalificatie op niveau 2 komen niet of moeilijk aan een baan. Extra investeren in de begeleiding naar de arbeidsmarkt na afstuderen kan een verschil maken in de kansen van deze jongeren”, aldus Eski.