Uit een inventarisatie van CNV Jongeren blijkt dat 1 op de 8 jonge zorgmedewerkers (tot 35 jaar) ervaring heeft met burn-out, omdat zij niet op een veilige en gezonde manier kunnen werken. 1 op de 3 komt oververmoeid thuis. Op 3 juni organiseert de jongerenvakbond van CNV een interactieve talkshow om te praten over burn-out en werkstress in de zorg. De resultaten van het onderzoek en een actieplan worden dan bekend gemaakt, want actie is noodzakelijk.
In de zorgsector is het langdurig ziekteverzuim sinds 2013 met 16% gestegen, een stijging die bijna geheel te wijten is aan een te hoge werkdruk. Vooral onder jonge medewerkers is uitval door mentale klachten gestegen. Zo heeft bijvoorbeeld 20% van de jonge artsen tegenwoordig last van burn-out klachten, in 2015 was dit 15 %. Uit het onderzoek blijkt dat 23 % van de jonge zorgmedewerkers een negatieve werksfeer ervaart, 26 % heeft last van te hoge werkdruk en 12 % ervaart een te grote tijdsdruk. De verhalen die CNV Jongeren hoort zijn onder meer dat medewerkers met vijf mensen op een kantoor zonder daglicht moeten werken en dat jonge zorgmedewerkers in hun eentje op grote groepen cliënten nachtdiensten moeten draaien. Werkdagen van acht uur zonder pauze zijn de norm en functioneringsgesprekken worden zelden of nooit gevoerd. Elke vorm van begeleiding ontbreekt. Deze omstandigheden leggen een te grote druk op jonge zorgmedewerkers.
Deze situatie ontneemt de groep jongeren vaak het plezier in hun werk en dooft hun passie om in de zorg te werken. De jonge zorgmedewerker ziet zelf verantwoordelijkheid om werkstress aan te pakken, maar vindt dat ook werkgevers hier veel meer aandacht aan moeten besteden. Tot nu toe blijven werkgevers achter bij het nemen van preventieve maatregelen. CNV Jongeren roept daarom werkgevers in de zorg op om een veilige werkomgeving te creëren:
- Maak tijd voor een betere begeleiding van starters in de zorg
- Geef medewerkers meer zeggenschap over hun eigen werk
“Wij hebben de afgelopen tijd veel verhalen gehoord van jonge zorgmedewerkers, met name over de hoge druk die zij ervaren op het werk”, zegt Semih Eski, voorzitter van CNV Jongeren. “Het is hoog tijd dat werkgevers werkstress en burn-out klachten onder jongeren serieus nemen. Ik roep hen op om op de werkvloer maatregelen te nemen en het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving hun belangrijkste prioriteit te maken”.
“De uitstroom, vooral onder 25 tot 35 jarigen, is in de zorg alarmerend hoog”, zegt Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn. “De werkdruk in de zorg blijft onverminderd hoog. De verzuimcijfers zijn in het afgelopen jaar verder gestegen tot ver boven het landelijk gemiddelde. Juist jonge medewerkers moeten veel meer begeleiding krijgen om ze te behouden voor de zorg.”
De jongerenvakbond wil bij zorgorganisaties veranderingen in gang zetten door een nieuw project te lanceren in het najaar van 2019. Zij willen jonge medewerkers trainen als ‘change agent’ om vanaf de werkvloer werkstress aan te pakken. Daarnaast wil CNV Jongeren met de handreiking ‘Druk of Geluk’ bij zorgorganisaties langsgaan om aandacht te vragen voor het onderwerp.
Op 3 juni worden de resultaten van het onderzoek besproken met werkgevers en jonge zorgmedewerkers. Media zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Voor aanmelden en interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Justine Feitsma, projectleider CNV Jongeren, via j.feitsma@cnvjongeren.nl/06-10452454 of Hannah van der Weg, communicatieadviseur, via 06-29227290. Tijd en locatie: Maandag 3 juni, 16.00 – 18.00, Het Huis, Boorstraat 107, Utrecht