‘Geld groeit niet op je rug’, ‘tijd is geld’ en ‘geld moet rollen’. Van geld word je niet direct gelukkiger, maar het maakt het leven wel een stuk makkelijker. Goed met geld omgaan kan best lastig zijn, misschien wel vooral als je jong bent. Dus: hieronder wat tips om je geldzaken te (blijven) overzien.
Tip 1: Maak een (maand- of jaar)begroting
Inkomsten
Allereerst is het belangrijk inzichtelijk te krijgen hoeveel geld er maandelijks binnenkomt. Dit kun je uitwerken in een maandoverzicht. Denk aan je (netto)salaris, een uitkering, inkomsten uit vermogen of toeslagen. Zet dit allemaal op een rijtje en tel het bij elkaar op.
Uitgaven
En dan de uitgaven per maand: check je huur of hypotheek, de kosten voor gas, water en licht (indien niet inbegrepen), lokale lasten (zoals gemeentelijke vuilnisbelasting), je telefoonabonnement, tv en internet, verzekeringen (zoals zorg en wettelijke aansprakelijkheid), studiekosten, contributies, abonnementen (zoals goede doelen, maar ook Netflix en Spotify), vervoer en uiteraard levensonderhoud (zoals eten, kleding en uiterlijke verzorging). Ja, dit is al een hele lijst om te noteren en bij elkaar op te tellen. Hoe preciezer je weet wat je uitgeeft of kunt inschatten wat je uit gaat geven, hoe beter. Veel apps van banken houden dit al voor je bij, dat maakt het makkelijk om een overzicht te maken!
Jaaroverzicht
En? Houd je maandelijks geld over of kom je iets tekort? Voor een nog completer overzicht ga je ook aan de slag met een jaaroverzicht, waarbij je een dertiende maand, vakantiegeld, belastingteruggave en alimentatie ook meeneemt. Op de website van het NIBUD vind je meer tools om je uitgaven te berekenen.
Tip 2: Sparen
Het is ook fijn om structureel wat geld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven. Dit kun je doen door geld over te maken naar een spaarrekening of naar een potje op dezelfde rekening. Je kunt instellen bij je bank dat automatisch een deel van je geld elke maand opzij wordt gezet. Of stop contant geld standaard in een spaarpotje. Uiteraard hoef je niet meteen de helft van je geld opzij te zetten. Sparen kan ook in kleine stapjes, want alles wat je spaart is mooi meegenomen! Benieuwd wat er allemaal op je af gaat komen en waar je in je spaarplan rekening mee moet houden? Check onze tijdlijn met life-events!
Tip 3: Wees open en vraag hulp
Kom je er niet uit? Geen probleem en heel begrijpelijk. Je hoeft je ab-so-luut niet te schamen voor je financiën. Soms zou je nou eenmaal meer willen uitgeven dan je kunt of kan je (nog) niet alles aanschaffen of doen. Dit is heel normaal en hier ben je niet de enige in. Maar om te voorkomen dat je financiële situatie tot serieuze problemen leidt en een grote impact heeft is het belangrijk je geld bespreekbaar te maken. Met je omgeving of met instanties. Doen dus!
Dit artikel is geschreven op basis van advies en onderzoek van het NIBUD. Dit is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën.