Betaalbare huurwoningen

Jongeren die niet terecht kunnen in de sociale huur of op de koopmarkt zijn veroordeeld tot het huren van een woning in de vrije huursector. Maar juist hier krijgen ze te maken met hoge woonlasten die de mogelijkheid om een huis te kopen nog verder verkleinen. Gemiddeld zijn jongeren 40% tot 50% van het inkomen kwijt aan huur en dat geld kan dan niet gebruikt worden om te sparen of een (studie)schuld af te lossen. Een belangrijke oorzaak is dat er geen limiet zit op wat een verhuurder kan vragen voor een huurwoning en dat er geen prijs/kwaliteit bescherming is. Hierdoor heeft de markt al heel snel vrij spel en kunnen huisbazen door de schaarste hoge huurprijzen vragen voor kleine, soms slecht onderhouden woningen. Jongeren zijn hiervan de dupe, maar we moeten dit vooral niet normaal gaan vinden. Er kunnen (politieke) keuzes gemaakt worden om dit tegen te gaan. Dit is wat wij willen:

  • De prijs-kwaliteitverhouding van huurwoningen moet beter beschermd worden, wij pleiten hiervoor voor wettelijke eisen. Het beschermen van de financiële positie van jongeren heeft prioriteit boven het in stand houden van uit de klauwen stijgende prijzen door marktwerking.
  • In steden zijn huurwoningen schaars en is het niet vanzelfsprekend dat marktpartijen deze woningen bouwen. Hier moeten woningcorporaties ook een rol in kunnen spelen. Wij willen dat het voor gemeenten mogelijk wordt om de prijsgrens hiervoor lokaal te verhogen. Hierdoor kan in gebieden met weinig huurwoningen tot €1000 worden aangemerkt als ‘DAEB’, waardoor woningcorporaties als taak krijgen deze woningen aan te bieden.
  • Vooral jongeren vallen tussen wal en schip in het middensegment en dit heeft bovendien groot effect op hun ontwikkelkansen. Waar woningcorporaties middenhuurwoningen aan gaan bieden, moeten jongeren daarom als belangrijke doelgroep voor deze woningen worden aangemerkt. Deze middenhuurwoningen moeten met voorrang verhuurd worden aan jongeren, bijvoorbeeld als jongerenwoningen.
  • De positie van huurders ten opzichte van verhuurders is zwak, met name in de vrije huursector. Veel jongeren kunnen niet naar de huurcommissie stappen bij bijvoorbeeld te hoge huurprijzen en gebrekkig onderhoud, of durven dit niet te doen. Ons plan is het invoeren van een verhuurdersvergunning om verhuurders te verplichten in huurcontracten op te nemen dat huurders eenzijdig naar de huurcommissie kunnen stappen, en dat zij uitspraken van de huurcommissie zullen accepteren.

Wil jij meehelpen en je hier hard voor maken met ons? Sluit je aan bij de werkgroep wonen door een mailtje te sturen naar info@cnvjongeren.nl.