Je sollicitatiegesprek(ken) ging(en) zo goed dat je bent uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek, gefeliciteerd! En dan komt de (voor velen een spannende) laatste hurdle: het salarisgesprek. Weet je niet hoe je hier zo goed mogelijk op kunt voorbereiden, lees dan hieronder in deze Guide-to-Know onze tips.
1: Bedenk wat je wilt
Staat de salarisschaal in de vacature? Wanneer je organisatie een cao heeft, bepaalt je functie automatisch je salarisschaal.* Deze schaal bestaat uit bedragen van hoog naar laag. (Belangrijk om in je achterhoofd te houden, is dat dit bruto-bedragen zijn voor een fulltime-werkweek.) Deze verschillende bedragen zijn de treden van de salarisschaal. Wanneer je bijvoorbeeld goed functioneert of je begint een baan met ervaring, dan kan het zijn dat je in trede omhoog gaat. En dus meer verdient. Over deze trede kun je onderhandelen, als je wilt.
Bedenk van tevoren wat je ongeveer wilt verdienen en of je wilt gaan onderhandelen over je salaris. Maar hoe doe je dat dan? Zie tip 2!
2: Verzamel belangrijke informatie
Tijdens het voorbereiden voor het gesprek is het handig om je in te lezen over wat een gemiddeld salaris is voor iemand van jouw leeftijd en met jouw functie en ervaring. Dit kun je doen door te Googlen. Er zijn namelijk meerdere loonwijzers en tools die dit voor je uitrekenen. Je kunt het ook vragen aan je omgeving, zoals vrienden, familie en oud-studiegenoten. Had je hiervoor ook al een (vaste) baan, bedenk dan of je bij deze baan sowieso meer wilt verdienen of dat dat niet een belangrijke voorwaarde voor jezelf is.
3: Het gesprek
Wanneer je alle info hebt verzameld en je goed voorbereid bent, kan het gesprek beginnen! Ga het gesprek zo rustig mogelijk in en laat het op je af komen. Komt het salaris aan bod en is het wat je hoopte, geweldig! Valt het tegen en/of wil je onderhandelen, probeer dit dan zakelijk aan te kaarten. Vraag voor uitleg over het bod of stel een tegenbod voor en onderbouw je eigen bod met argumenten van je vaardigheden, kennis en ervaring. Je tegenbod kun je ook met een marge formuleren: “tussen de €… en €…per maand”.
Probeer in het algemeen goed aan te voelen hoe groot de onderhandelingsruimte is (en hoe de arbeidsmarkt eraan toe is: is er veel aanbod of veel vraag?). Er zijn genoeg bedrijven waar ruimte is, maar er zijn ook bedrijven waar het salaris zo goed als vaststaat.
4: Het resultaat
Kom je er niet uit met de werkgever en komen jullie niet uit op een bedrag dat voor jullie beiden werkt? Dan kan dit een gegronde reden zijn om de baan niet aan te nemen of dat je niet aangenomen wordt.
Met een goede voorbereiding kun je er in ieder geval voor zorgen dat je met een koel hoofd overwogen beslissingen kunt maken die bij jou passen! Succes!
*benieuwd naar de uitzonderingen, stuur dan een e-mail naar: info@cnvjongeren.nl
Download hieronder de poster met onze tips.