7 tips voor het maken van een goede studiekeuze

De deadline voor het inschrijven voor een bachelor studie komt steeds dichterbij, 1 mei is het alweer zover! Als je vanaf september wilt beginnen met een studie, moet je je dus voor 1 mei ingeschreven hebben. Maar wat als je er nou nog steeds niet uit bent? Wij geven je een aantal tips bij het maken van een goede studiekeuze.

1. Doe een studiekeuzetest

Op internet zijn er genoeg studiekeuzetestjes te vinden. Als je zelf nog geen idee hebt van wat voor studie je zou willen gaan doen zou je deze testjes kunnen gebruiken om er een beetje een idee bij te krijgen. De kans is aanwezig dat er niets uitkomt, maar misschien kan het jou wel helpen!

2. Neem de tijd bij het maken van je keuze

Het maken van een studiekeuze kost tijd, om je te verdiepen in mogelijke studies moet je je immers inlezen en moet je opendagen bezoeken. De tip is om ook daadwerkelijk die tijd te nemen. Een overhaaste beslissing kan al snel een verkeerde beslissing zijn waardoor je uiteindelijk alleen maar meer tijd kwijt bent. Begin dus op tijd met je zoektocht en neem hier ook de tijd voor. Lukt het niet meer om voor 1 mei te kiezen? Overweeg dan een tussenjaar om alles op een rijtje te kunnen zetten en verder na te denken over je keuze.

3. Probeer niet te kritisch te zijn

Er is veel keus op het gebied van studeren in Nederland. Dit maakt de keuze ook niet makkelijker. Ondanks dat er echter veel mogelijkheden zijn, zal er geen één studie zijn die helemaal perfect op je aansluit. Uiteindelijk moet je gewoon de knoop doorhakken en gaan voor de studie die jou het meeste aanspreekt.

4. Maak lijstjes met de voor- en nadelen van de studies die jou interessant lijken

Heb je meerdere studies die je leuk lijken en kun je niet kiezen? Maak dan eens per studie een lijstje met alle voor- en nadelen en beslis op basis daarvan welke studie de beste keuze is. Factoren die je in je lijstje zou kunnen laten mee spelen zijn: de baankans, doorstudeermogelijkheden, baanmogelijkheden, de onderwijsinstelling van de opleiding, de kwaliteit van de opleiding en de mate waarin de opleiding je interessant lijkt.

5. De medestudenten

Op opendagen heb je vast al kennis gemaakt met verschillende aankomende medestudenten en studenten die al enkele jaren rondlopen op de opleiding. Zie jij jezelf ertussen? Zie jij jezelf over één of twee jaar ook enthousiast vertellen aan nieuwe studenten waarom ze deze opleiding moeten kiezen? Kies dan gewoon voor die studie.

6. De stad

Sommige studies zijn slechts in enkele steden te volgen waardoor je soms weg moet bij je ouders thuis. Kijk bij een dergelijke keuze, die op zich best aan te raden is, goed of de sfeer van de stad bij je past. De opleiding gaat er niet leuker op worden wanneer je je eenzaam voelt.

7. Volg je hart!

Deze laatste is misschien nog wel het belangrijkste. Kies voor een studie waar jij je goed bij voelt, waar jij jezelf tussen vindt passen en waarvan jij denkt dat je er veel kunt leren.

Veel succes bij het maken van je studiekeuze!