Fingerspitzengefühl

Het goed timen van het eerste gesprek met werknemers bij verlieservaringen* vraagt om een instinctieve antenne, een bepaald ‘fingerspitzengefühl’. Dat kun je als leidinggevende, werkgever of collega onderzoeken, ervaren en leren met behulp van een digitale simulatie – een educatief simulatiespel. En dat gaan we samen met een aantal organisaties testen en ontwikkelen.

*Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verliezen van arbeidsvermogen, identiteit en/of dierbaren

Werk & privé

Je privé-situatie vliegt niet uit de deur wanneer je die van je kantoor opent. Je werk stopt ook niet automatisch wanneer de klok 17:00 uur slaat. Werk en privé beïnvloeden elkaar; positief en negatief. Je leven buiten je werk om kan ervoor zorgen dat je je werk beter doet, omdat je je beter in verschillende situaties en perspectieven kunt verplaatsen. Het kan er echter ook (bijvoorbeeld) voor zorgen dat stress om privézaken resulteert in verminderd concentratievermogen op de werkvloer. En op de lange(re) termijn zelfs voor burn-outs en/of verzuim.

Enkele voorbeelden van aspecten uit de ‘privé’-sfeer die stress veroorzaken en mogelijk negatieve invloed hebben op werk zijn:

  • Verlies van arbeidskwaliteit, zoals gebeurtenissen die leiden tot bijvoorbeeld verminderd concentratievermogen (denk aan financiële zorgen, burn-out etc.)
  • Verliesgevoelens door (verandering in) identiteit, zoals gebeurtenissen die leiden tot andere vormen van werk (denk aan laaggeletterdheid, arbeidsbeperkingen, demotie, trouwen, het krijgen van een kind etc.)
  • Verlies van dierbaren, zoals overlijden, maar ook scheiden

Wanneer is het voor leidinggevenden een goed moment om het eerste gesprek aan te gaan met werknemers over deze verlieservaringen?

Adaptatie door gesprekssimulatie

Het goed timen van dit moment vraagt om een instinctieve antenne, een bepaald ‘fingerspitzengefühl’. Met behulp van de digitale simulatie (een educatief simulatiespel) kunnen leidinggevenden, werkgevers en collega’s ervaren hoe hun keuzes invloed hebben op anderen. Op die manier kunnen zij vaardigheden ontwikkelen en ervaring opdoen. En doordat het een simulatie is, hoeven zij geen angst te hebben voor consequenties op de echte werkvloer.

De digitale simulatie komt voort uit uitvragen onder leidinggevenden en werknemers, waarbij rekening is gehouden met verschillende vormen van verlies, maar ook met andere factoren, zoals leeftijd en contracten. 

Ervaar, experimenteer en leer met ons mee!

Ben je geïnteresseerd in het project ‘Fingerspitzengefühl’, wil je betrokken raken en/of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Fingerspitzengefühl is een initiatief van vakbond CNV en CNV Jongeren en wordt mogelijk gemaakt door Instituut Gak.

Meer informatie?

Download de flyer.

Projectleider

Marleen Klapwijk

Projectleider Fingerspitzengefühl

DELEN VIA: